Välimeren ruokavalio ehkäisee sydänsairauksia – mutta vain rikkailla

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Täysjyvätuotteista, vihreistä vihanneksista, oliiviöljystä, kalasta, pavuista, pähkinöistä, satunnaisista kanaruoista ja punaviinistä koostuvaa Välimeren ruokavaliota on pidetty pitkäikäisyyden ja hyvinvoinnin salaisuutena. Tuorein tutkimus kuitenkin osoittaa, että ruokavaliosta on vain hyötyä rikkaille ihmisille.

International Journal of Epidemiology -julkaisussa on esitelty tutkimus, jonka mukaan Välimeren alueen ruokavalio ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia ainoastaan parempituloisilta ja korkeasti koulutetuilta. Syy on ravinnon monipuolisuudessa, koska rikkaammat voivat nauttia useammin kalaa ja runsaasti erilaisia vihanneksia. Lisäksi luomutuotteet ovat hinnaltaan korkeampia.

Vaikka monet tutkimukset ovat yhtä mieltä siitä, että terveellisin ruokavalio sisältää paljon kasviksia, täysjyvätuotteita, terveellisiä rasvoja, puhdasta proteiinia ja todella vähän prosessoituja ruokia tai sokeria, täytyy ravinnon olla tarpeeksi monipuolista etuja havitellessa. Eri tuloluokkien erot olivat merkittäviä, sillä parempituloiset sairastuivat sydäntauteihin peräti 61 prosenttia vähemmän kuin köyhemmät tutkimukseen osallistuneet. Tutkijat analysoivat yhteensä 20.000 italialaisen ruokavalioita ja sairauksia.