Senaattori: ”Kannabis laillistettava kuten tupakka ja alkoholi”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltain senaattori Cory Booker on esitellyt lakimuutoksen, joka laillistaisi kannabiksen koko liittovaltiossa. Aloite kulkee nimellä Marihuana Justice Act. Bookerin mukaan kannabis tulisi asettaa samaan arvoon savukkeiden ja alkoholin kanssa, eikä se hänen mielestään ole vahvempiin huumeisiin verrattavissa oleva aine.

Senaattori kertoi lakialoitteestaan Facebookissa. Hänen mukaansa liittovaltio määrittelee kannabiksen nykyisin samaan kategoriaan esimerkiksi ekstaasin ja heroiinin kanssa. Tämä puolestaan vaikuttaa Yhdysvaltojen rangaistuslaitosten toimintaan, jolloin marihuanaan liittyvistä rikoksista voi saada yhtä kovat rangaistukset ja seuraamukset kuin vahvemmista aineista. Tilanne on kestämätön sekä tuomittujen perheiden, että veronmaksajien rahojen kannalta.

Vaikka kannabiksen lääke- tai viihdekäyttö on laillistettu jo useassa Yhdysvaltojen osavaltiossa, on se liittovaltion lakien mukaan edelleen laitonta. Cory Bookerin mukaan laki pitäisi kumota ensi tilassa, jotta marihuanan vapauttamisesta voisi saavuttaa verotuloja maan kassaan sen sijaan, että niitä ohjataan vielä suurelta osin rikollisjärjestöille. Aiemmat kyselyt ovat osoittaneet, että noin 60 prosenttia amerikkalaisista kannattaa kannabiksen laillistamista koko maassa.

Uutisoimme taannoin, että esimerkiksi Yhdysvaltojen Coloradon osavaltiossa on tehty massiivisia verotuloja kannabiksen viihdekäytön laillistamisen jälkeen. Nousukiidossa oleva kannabisbisnes toi osavaltiolle 105 miljoonaa dollaria verotuloja pelkästään viime vuonna. Varat on ohjattu koulujen terveysohjelmiin, riskiryhmien kodittomuuden ehkäisemiseen sekä kovia huumeita käyttävien ihmisten vieroitushoitoihin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin edustajisto on kuitenkin suunnitellut viihdekäytön sallivien lakien kumoamista.

https://www.facebook.com/corybooker/videos/10157111094132228/