Tutkimus: Yli 9 tuntia yössä nukkuvat näkevät enemmän painajaisia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Oxfordin yliopisto on totetuttanut tutkimuksen, jonka mukaan yli yhdeksän tuntia yössä nukkuvat ihmiset näkevät 35 prosenttia enemmän painajaisia vähemmän nukkuviin verrattuna. Myös mielenterveyden hyvinvointi vaikuttaa unien laatuun.

Springer Linkissä esiteltyyn tutkimukseen osallistui 846 ihmistä. Tulokset osoittivat, että unen määrällä on vaikutusta painajaisten yleisyyteen. Lisäksi häiritseviä unia aiheutuu enemmän silloin, jos henkilöllä on runsaasti huolia tai hän on erkaantunut omasta persoonallisuudestaan. Päiväsaikaan kärsitty ahdistuneisuus ja negatiiviset tunteet jylläävät usein aivoissa myös yöaikaan nukkuessa.

Vähiten painajaisia näkivät 7-9 tuntia yössä nukkuneet henkilöt. Liian vähäinen ja liiallinen nukkuminen on linkitetty terveysongelmiin useissa eri tutkimuksissa. Kerroimme taannoin, että seitsemän tuntia ja kuusi minuuttia yössä nukkuvat henkilöt ovat tutkimusten mukaan kaikkein onnellisimpia.