Havaiji valmistautuu Pohjois-Korean ydiniskuun – 15 minuuttia aikaa suojautua

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on uhkaillut Yhdysvaltoja ydiniskuilla. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vastannut uhkailuihin vähintään yhtä mahtipontisella viestinnällä. Paratiisisaari Havaiji on yksi todennäköisimmistä kohteista ydinohjukselle.

Yhdysvaltojen osavaltio Havaiji on valmistautunut yli puolen vuoden ajan ydinpommiin. Mikäli Pohjois-Korea laukaisee ydinkärjellä varustetun ohjuksen Havaijia kohti, on saaren väestöllä noin 15 minuuttia aikaa hakeutua suojaan.

Ohjuksen lentomatka kestää noin 20 minuuttia, mutta Yhdysvaltojen armeijalta menee viisi minuuttia sen päämäärän arvioimiseen, CNN uutisoi.

Havaijilla asuu 1,4 miljoonaa ihmistä. Maan puolustusviranomaiset pohtivat parhaillaan tehokkainta varoitussysteemiä saarten asukkaille. Alueella on Kylmän sodan aikana käytössä olleet sireenit ilmahyökkäysten varoittamista varten, mutta niitä on testattu viimeksi 80-luvulla.

Havaijilaiset ovat tottuneet pitämään uhkia silmillä, sillä osavaltiossa joudutaan jatkuvasti varautumaan hurrikaaneihin, tsunameihin, maanjäristyksiin, tulivuorenpurkauksiin ja tulviin. Pohjois-Korea on noussut yhdeksi uudeksi uhaksi alueelle.