Vain kolmasosa miehistä käyttää kondomia – ainoa tapa ehkäistä sukupuolitauteja

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Vakituisessa parisuhteessa käytetään kondomeja lähinnä raskaudenehkäisyyn, mutta satunnaisen kumppanin kanssa kondomi on ainoa keino suojautua sukupuolitaudeilta. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus on nyt julkaissut huolestuttavia tilastoja kondomien käyttöasteesta.

Otantaa varten haastateltiin 9.321 miestä vuosien 2011 ja 2015 välillä. He olivat haastatteluiden aikaan 15–44-vuotiaita. Tulosten perusteella ainoastaan 33 prosenttia miehistä on käyttänyt kondomia haastattelua edeltävällä seksikerralla. Vaikka tilastot ovat hieman parantuneet vuoteen 2002 verrattuna, jolloin kondomia käytti 30 prosenttia, on ehkäisyvälineiden käyttäjien määrä edelleen kovin vähäinen.

Samassa kyselyssä tuli ilmi, että ainoastaan 19 prosenttia miehistä käyttää aina kondomia. Toki tilastoja väärentää vakituisessa parisuhteessa olevat ja muita ehkäisykeinoja käyttävät. Noin 50 prosenttia myönsi, että eivät ole käyttäneet kertaakaan kondomia vuoden aikana ennen haastattelua.