Ripulilääkeriippuvuus yleistyy: 27-vuotias perheenisä kuoli yliannostukseen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Ripulilääkkeenä käytetyn Imodiumin päihdyttävistä vaikutuksista on uutisoitu jo muutaman vuoden ajan. Nyt lääkeaineriippuvuudet ovat lisääntyneet ja yliannostusten määrä on kasvanut 91 prosenttia 15 vuoden aikana. Imodiumia pidetään köyhän miehen metadonina.

The Times kertoo 27-vuotiaasta Aaron McCaffreysta, joka lyhistyi supermarketin lattialle tammikuussa. Hän oli menossa hakemaan lastaan päiväkodista, mutta joutuikin ambulanssilla sairaalan ensiapuun.

Mies menehtyi kuusi päivää myöhemmin aivovammaan ja sydämenpysähdykseen. McCaffrey käytti ripulilääkkeitä väärin. Hän oli ostanut reseptivapaata Imodiumia, jossa on pieniä määriä opiaattijohdannaisia sisältävää loperamidia. Hän oli syönyt 150 tablettia päivässä.

Perheenisän tarkoituksena oli hillitä vahvoista särkylääkkeistä aiheutuneita vierotusoireita, mutta aiheutti uudella riippuvuudella kuoleman. Imodium on vaarallista sydämen toiminnalle suurina määrinä nautittuna. 48 ihmistä on kuollut ripulilääkkeen yliannostukseen pelkästään Yhdysvalloissa vuosien 1976 ja 2015 välillä.