Teini-iän juopottelu vaikuttaa aikuisiän lihavuuteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Alkoholin rajoittamisen sijaan tulisi kiinnittää huomiota sen ympärillä olevan tapakulttuurin muokkaamiseen. On eri asia vetää kalsarikännit kotona kossupulloja kumoten kuin nauttia vaikkapa lasillinen tasokkaassa ravintolassa ystävien kesken.

Suomen nykyinen tiukka alkoholipolitiikka ei kuitenkaan nykyisellään kannusta ihmisiä kohti eurooppalaisempaa ja siten myös sivistyneempää alkoholikulttuuria.

Koska harvalla suomalaisella on varaa nauttia juomia pelkästään ammattilaisten ylläpitämissä ravintoloissa, oppivat maamme kansalaiset jo nuorena pohjien vetämisen. Tällöin pääasiaksi muodostuu humalan saavuttaminen ennen ravintolaan menemistä, eikä niinkään esimerkiksi hauskan pitäminen ja ystävien kanssa seurusteleminen anniskelupaikassa jo alkuillasta. Nuorena opitusta tavasta koituu myöhemmin raskas taakka kansanterveydelle.

Nyt on julkaistu tutkimus, jonka mukaan teini-ikäisten runsas alkoholinkäyttö lisää liikalihavuuden riskiä aikuisiällä. American Journal of Precentative Medicine raportoi, että reippaasti ryyppäävillä nuorilla on peräti 41 prosenttia suurempi todennäköisyys lihoa aikuisiällä ylipainoiseksi. Syynä ovat sekä alkoholista kertyvät kalorit että humalassa ja krapulassa tapahtuva epäterveellinen syöminen. Pitkässä juoksussa tavat lisäävät kehoon varastoituvan rasvan määrää.

Alkoholia voi juoda myös järkevästi, eikä sen nauttimista tarvitse kieltää tai lopettaa. Juomatottumuksia voi muuttaa siten, että käyttää alkoholia kohtuudella esimerkiksi aterioiden ja leppoisan hauskanpidon yhteydessä.

Tämä onnistuisi parhaiten esimerkiksi eurooppalaisessa seurustelutyylissä, jossa juominen on osa hauskanpitoa eikä toisinpäin. Suomessa on kuitenkin huomattavasti edullisempaa nauttia kotona lavatolkulla virolaista viinaa kuin nauttia ammattilaisten tekemiä drinkkejä valvotuissa olosuhteissa. Suomalainen alkoholipolitiikka kannustaa övereiden vetämiseen jo nuorella iällä – ja vaikutta siten myös tulevien aikuisten terveyteen.