Tutkimus vahvisti: Kerran uskoton – aina uskoton!

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Uskottomuus on yksi parisuhteen kivuliaimmista kriiseistä. Toisinaan puolison pettämistä voidaan pitää ainoana keinona päästä pois onnettomasta suhteesta, mutta joillekin syrjähypyt ovat vain hedonistiseen elämäntapaan kuuluva pahe. Uskottomuudelle voi olla yhtä monta syytä kuin uskollisuudellekin, mutta yleisesti tekoa pidetään raukkamaisena ja tuomittavana.

Denverin yliopisto on tutkinut ihmisten uskottomuuteen liittyvää käyttäytymistä ja sitä, kuinka suurella todennäköisyydellä kerran puolisoaan pettäneet tekevät sen uudelleen. Osa ihmisistä oppii läksynsä kerrasta, eivätkä toista samaa virhettä enää koskaan. Tutkimuksen mukaan ensimmäisessä parisuhteessa kumppaniaan pettäneet henkilöt tekevät saman myös seuraavassa parisuhteessa kolme kertaa todennäköisemmin kuin he, jotka ovat olleet uskollisia puolisolleen.

Valitettavasti sama tutkimus osoittaa sen, että tietynlaiset kumppanit joutuvat useammin pettäjien uhreiksi. Mikäli on ollut parisuhteessa pettäjän kanssa kerran, kasvaa uskottomuuden riski tuplaten myös seuraavassa suhteessa. Tutkimukseen osallistui 484 aikuista, joista 44 prosenttia tunnusti harrastaneensa seksiä suhteen ulkopuolella tutkimusjakson aikana. Noin 30 prosenttia puolestaan joutui kokemaan uskottomuutta liitossaan samalla aikajaksolla.