Robotti suorittaa nyt hautajaisia – tulee ihmispappia halvemmaksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka robottien pelätään vievän monien ihmisten työt lähitulevaisuudessa, osaisi harva ehkä kuvitella myös hengellisten virkojen olevan vaarassa koneiden vuoksi. Nyt Japanissa on kuitenkin esitelty tiettävästi ensimmäinen hautajaispapin virkaa toimittava robotti.

SoftBank-yhtiön Pepper-robotti on ohjelmoitu suorittamaan buddhalaisia hautajaisriittejä. Käytännössä tämä tarkoittaa The Guardian -sivuston mukaan sitä, että robotti lukee ääneen sutria ja lyö rumpuja hautajaisseremonioissa.

Papin virkaa toimittava robotti tulee noin 25 prosenttia halvemmaksi kuin samaa virkaa toimittava ihminen. Siinä missä ihmispapin palkkaaminen maksaa 240.000 jeniä, eli noin 1.860 euroa, suorittaa robotti hautausriitit 50.000 jenillä, eli alle 390 eurolla.

Japanin väestön ikääntyessä monet buddhalaiset papit ovat joutuneet etsimään toimeentulon eteen sivutöitä. Robottipapin esitelleen Nissei Eco -yhtiön mukaan Pepper-robotti voisi hoitaa hautajaisriitit ihmispapin ollessa siihen liian kiireinen.