Taloja voi myös räjäyttää – eeppisimmät räjäytykset videolle

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Huonokuntoisia taloja ja siltoja on helpoin purkaa räjäyttämällä. Etenkin Yhdysvalloissa on tapana raivata talo kokonaan matalaksi uuden tieltä ja se toteutaan usein hyvin nopealla aikataululla. Räjäytys on laajamittaista suunnittelua vaativa työ, eikä siinä saa tehdä yhtäkään virheliikettä.

Nyt verkkovideolle on koottu eeppisiä taloräjäytyksiä. Kokonaisia kerrostalokomplekseja puretaan hallitun räjäyttämisen avulla. Storyfulin julkaisemalla videolla pannaan taloja, rakennuksia, siltoja ja piippuja maan tasalle mahtipontisen musiikin tahdittamana.

Purkuräjäytyksen jälkeen rakennusjäte käsitellään koneellisesti. Yksi Euroopan historian suurimmista purkuräjähdyksistä tehtiin muutama vuosi sitten Frankfurtissa, jossa betonipölyksi joutui 32-kerroksinen vanha tornirakennus. Tällöin räjäyttämisee käytettiin 950 kiloa räjähteitä ja ne oli sidottu tasaisesti rakennuksen ympäri yli 1.400 eri paikkaan.