Asiantuntija kehottaa: Pidä lentokoneessa ilmastointi päällä – tässä syy!

Matkailu Terveys · Tim Isokivi

Lentokoneeissa on usein jo valmiiksi viileää, minkä ansiosta monet eivät pidä penkin yläpuolella olevaa ilmastointia päällä. Ilmastointi kuitenkin kannattaa pitää päällä mikäli haluaa vältellä sairastumista lennolla.

Yhdysvaltojen Massaschusettsin Lahey Medical Centerissä työskentelevä tohtori Mark Gendreau on lentomatkustamisessa tarttuvien tautien asiantuntija. Hän kertoo Travel and Leisure -lehdelle lentokoneiden ilmastointilaitteiden voivan ehkäistä etenkin virusperäistentautien tarttumista lennon aikana.

Hengitysteitse leviävät virukset piileskelevät tumissa, jotka saattavat leijua ilmassa tuntikausien ajan. Niiden leviämistä voi Gendreaun mukaan ehkäistä pitämällä ilmastointia päällä. Ilmastoinnin ilmavirta luo hiukkasille vaikeasti ylitettävän esteen ja pakottaa ne laskeutumaan alas nopeammin.

Monet ihmiset saattavat kuvitella kylmän ilman vain levittävän pöpöjä enemmän. Lentokoneessa hengitettävä ilma on kuitenkin Gendreaun mukaan todennäköisesti joka tapauksessa peräisin noin 2-5 penkkirivin päästä. Ilmastointilaitteista peräisin oleva ilma on sen sijaan läpikäynyt HEPA-suodatuksen.