Kuukautiset myöhässä? Voi johtua muusta kuin raskaudesta

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kaikilla naisilla kuukautiset eivät ole säännölliset, mutta suurin osa on kuitenkin niin onnekas, että tietää tismalleen koska kuukautisten on määrä alkaa. Säännöllisten kuukautisten ollessa myöhässä ensimmäinen ajatus onkin varmasti se, että on raskaana. Kuukautisten myöhästyminen voi myös johtua monista muista asioista.

Rankka treenaaminen voi aiheuttaa kuukautisten myöhästymisen tai pois jäämisen, koska keho voi olla treenistä niin väsynyt, että ei jaksa irrottaa munasolua lainkaan. Myös kehon rasvaprosentin pienentyessä kuukautiset voivat jäädä pois, minkä vuoksi moni paljon laihtunut nainen voi kärsiä epäsäännöllisestä kuukausikierrosta. Keho ei aina jaksa käydä kuukautisia läpi liian vähäisen ravinnon saamisen vuoksi.

Kuukautisten myöhästyminen voi myös johtua stressistä tai lääkkeistä. Stressi ja monet lääkkeet ja antibioottikuurit vaikuttavat hormonintuotantoon. Tämän vuoksi myös työstä johtuva stressi tai läheisen menetyksestä ja erosta johtuva suru voivat Elite Daily -sivuston mukaan saada kuukautiset väliaikaisesti loppumaan tai myöhästymään.