Näin saat viinin maistumaan heti paremmalta

Lifestyle Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni viinin ystävä tietää, että esimerkiksi punaviini kannattaa ilmata, eli dekantoida, ennen nauttimista. Useimmat dekantoivat viininsä avaamalla pullon korkin tuntia ennen kuin viini on tarkoitus nautiskella. Tähän on myös nopeampi tapa.

Viiniasiantuntija Joseph Carr kertoi Elite Daily -sivustolle, että moni odottelee turhaan viinin dekantoitumista. Carr neuvoi kaatamaan viinin karahviin tarjoilua varten. Tällöin se joutuu hapen kanssa kosketuksiin jo ennen kuin se kaadetaan lasiin, minkä vuoksi sen maku alkaa nopeammin avautumaan. Mikäli talossa ei ole karahvia viinin voi myös kaataa kattilaan ja sieltä takaisin pulloon ennen tarjoilua.

Carr muistuttaa, että myös rosee ja valkoviini kaipaavat ilmaamista. Hapen saaminen auttaa myös niiden makujen kehittymistä ja avautumista huippuunsa. Carr kuvaileekin viinin dekantoitumista sillä, että happea saadessaan viinit alkavat elämään ja hengittämään ensimmäistä kertaa.