Tutkijat huolissaan lasten liikkumisesta – alle prosentti liikkuu tarpeeksi

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Pienten lasten tulisi liikkua päivittäin ulkona ja saada raitista ilmaa. Suositusten mukaan esikouluikäisten tulisi liikkua joka päivä vähintään tunnin ajan niin, että he hengästyvät. Tutkimuksen mukaan alle prosentti amerikkalaislapsista saa edes tätä määrää liikuntaa.

Cincinnatin lastensairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan esikouluikäiset lapset eivät enää liiku tarpeeksi. Lääkärit ovat huolissaan tästä etenkin siksi, että lapsena opitut liikuntatottumukset vaikuttavat myös aikuisiän terveyteen. Vähäinen liikunta lapsena voi aiheuttaa myöhemmin esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja, ylipainoa ja diabetesta.

Daily Mail -sivuston mukaan esikouluikäisten lasten kanssa tulisi noudattaa 5-2-1-0 -sääntöä. Sääntö tarkoittaa sitä, että lapselle annetaan päivän aikana aterioiden yhteydessä viitenä kertana kasviksia ja hedelmiä, lapset tuijottavat televisiota tai teietokoneen ruutua alle kaksi tuntia päivässä ja heidän tulisi harrastaa tunnin ajan liikuntaa. Nolla merkitsee säännössä sitä, että lapsille ei tulisi antaa mitään sokeroituja virvoitusjuomia.