Apple julkaisi viimein uudet iPhonet – eivät lunastaneet odotuksia

Digi Lux Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman matkapuhelinmarkkinat kertaheitolla kymmenen vuotta sitten mullistanut Apple sai nauttia vuosien ajan kulttisuosiosta, koska se onnistui muuttamaan ihmisten teknologian käyttöä kerta toisensa jälkeen iPodeilla, iPhoneilla ja iPadeilla.

Eilen Apple julkaisi kovasti odotetut uudet matkapuhelimensa, jotka ovat iPhone 8, iPhone 8 Plus ja iPhone X. Käyttäjät ja markkinat olivat odottaneet Applen julkaisevan välimalliksi nimitetyn iPhone 7 -mallin jälkeen jotain todella mullistavaa, mutta siinä yhtiö epäonnistui. Apple ei myöskään tuonut takaisin 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää, jonka katoamisen myötä monet käyttäjät hylkäsivät Applen puhelimet jo iPhone 7 -mallin yhteydessä. Uutuuksiin langalliset kuulokkeet saa kiinni vain erillisellä adapterilla.

Uusi lippulaiva iPhone X ei sisällä yhtään mullistavaa ominaisuutta, ellei sellaisena pidetä TrueDepth-kameran avulla toimivaa käyttäjän kasvojen Face ID -tunnistusta. Tunnistuksen avulla puhelinta voi ohjata jopa vilkaisuilla. Lisäksi sen avulla voidaan muuttaa kuvien valaisua ja Animojin avulla esimerkiksi kakka-emojin ilmeitä. Applen ilmeilevästä ulostepökäleestä tulikin eilen somehitti. 64-gigainen iPhone X maksaa Suomessa 1.179 euroa ja 256-gigainen maksaa 1.349 euroa.

iPhone X -laitteen merkittävin uutuus on, että sen koko etuosa on yläosan pientä anturialuetta lukuunottamatta yhtä suurta huipputarkkaa Super Retina -näyttöä. Näin ollen myös koti-näppäin on poistettu. Applen iPhone X:n luvataan olevan edeltäjänsä tavoin roiskeveden pitävä. Kaksoiskameroita on nähty Huawein laitteissa jo pitkään, ja optinen kuvanvakain on sekin tuttu ominaisuus muilta valmistajilta. Retina-näytön parantuneet pikselit ja parempi värien toisto ovat toki mieluisa päivitys, kuten myös kameran optinen zoomi.

Apple iPhone 8

Applen iPhone 8 ja sen kaksoiskameralla varustettu isoveli iPhone 8 Plus ovat lähinnä päivitys iPhone 7 -malliin, joka taas oli päivitys iPhone 6 -malliin. Puhelimia pyörittää nyt A11 Bionic, jonka luvataan olevan 70 prosenttia edeltäjäänsä nopeampi. iPhone 8 maksaa Suomessa 64-gigaisena 829 euroa ja 256-gigaisena 999 euroa. Plus-mallin hinnat ovat 939 euroa ja 1.109 euroa.

Applen suurimpiin kompastuskiviin on viime vuosina lukeutunut poikkeuksellisen heikko akun kesto, mikä on pakottanut monet käyttäjät kantamaan mukanaan joko latureita tai ylimääräisiä johtoja ja vara-akkuja. iPhone 8 -malleissa akun kesto on sama kuin edeltäjässä, joten akun kestoa uutuudet eivät paranna. iPhone X -mallin akun luvataan kestävän kaksi tuntia pidempään. Nyt julkaistuissa uutuuksissa on langaton lataus, joka ei tosin enää muuta maailmaa.

Applelta on jo vuosien ajan odotettu myös televisiomaailman mullistajaa, mutta sellaista ei ole odotuksista huolimatta saatu. Sen sijaan eilen julkaistiin ainoastaan uusi AppleTV, joka on päivitetty tukemaan 4K-resoluutiota. Applen kello sai sekin uuden version, ja Apple Watch 3 sisältää oman SIM-korttipaikan, eli se toimii myös ilman isäntäpuhelinta.