Siivousaineissa vakava terveysriski – aiheuttavat tappavaa keuhkosairautta

Koti & Asuminen Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Desinfiointiaineiden ja valkaisuaineiden säännöllisen käyttäminen lisää riskiä sairastua kuolemaan johtaviin keuhkosairauksiin. Tuoreessa tutkimuksessa kerrotaan, että vahvojen kemikaalien käyttäminen pelkästään viikkosiivouksen yhteydessä lisää keuhkosairauteen sairastumisen riskiä peräti kolmanneksella.

Harvardin yliopiston ja Ranskan kansallisen terveys- ja lääketutkimusinstituutin toteuttamassa tutkimuksessa osoitettiin, että valkaisuainetta, vetyperoksidia, alkoholia ja kemikaaleja sisältäville pesuaineille usein altistuvat henkilöt saavat muita todennäköisemmin keuhkosairauden.

Jo pelkästään kerran viikossa altistuminen voi muodostaa herkemmin keuhkoihin kroonisen astman, kroonisen keuhkoputkentulehduksen tai keuhkolaajentuman. Tutkimusta varten analysoitiin yli 55.000 hoitoalan työntekijöiden potilas- ja sairauskertomuksia. Tutkimusjakso kesti kahdeksan vuotta. Vahvoja pesuaineita käytetään yleensä siivouksen yhteydessä esimerkiksi kylpyhuoneiden ja lattioiden desinfioimiseen.

Sairaaloissa ja julkisissa organisaatioissa käytetään yleensä kotitalouksia enemmän vahvoja desinfiointiaineita. Independent-lehden mukaan tutkijat aikovat jatkossa analysoida, kuinka kemikaalien käyttö kotisiivouksessa vaikuttaa ihmisten terveyteen.