Pertti Salovaara suivaantui radion Härdelli-ohjelmasta: ”Sen nimi on varastettu”

Viihdeuutiset · Stara.fi

1990-luvulla suomalaisnuorten perjantai-illat kuluivat internetin ja älypuhelinten sijaan usein radion ääressä, kun Radiomafian taajuuksilla kuultiin muun muassa Pertti Salovaaran isännöimä Härdelli-ohjelma. Jättisuosion myötä Härdelli lähti lopulta myös koko maan kattavalle kiertueelle.

Nyt Härdelli on tekemässä paluun radioon, mutta hieman toisin kuin olisi voinut olettaa. Uusi Kaippa-radiokanava on nimittäin ilmoittanut, että sen perjantai-illoissa kuullaan jatkossa ohjelma, jonka nimi on lainattu Salovaaran ohjelmasta. Stara tavoitti suosikkijuontajan, joka kertoi, ettei hän ole mukana ohjelmassa, eikä ole aiemmin ollut sellaisen palaamisesta edes tietoinen.

– Olisi ollut korrektia edes kysyä lupa. Nyt ihmisille muodostuu virheellinen käsitys, että minä olisin palaamassa radioon. Minulla ei ole mitään tekemistä tämän Härdellin kanssa. Sen nimi on varastettu, Pertti Salovaara kommentoi Staralle.

Salovaara kertoi lisäksi, ettei hän olisi lähtenyt mukaan Härdelli-ohjelmaan, vaikka häntä olisi siihen pyydetty.

– Minusta ihmisille on jäänyt aikanaan niin hyvä mielikuva ysäristä, ettei sitä kannata lähteä lämmittelemään uusiksi, Salovaara kertoi.

Staran selvitysten mukaan Härdelli-nimen voi juridisesti ottaa käyttöön uuden radio-ohjelman nimeksi, koska sitä ei ole suojattu esimerkiksi tavaramerkillä tai toiminimellä. Härdelli-nimi on aikoinaan ollut kiistatta vakiintunut tavaramerkki ilman rekisteröintiäkin, mutta tavaramerkkilain mukaan vakiintumisen tuoma suoja loppuu samalla, kun alkuperäisen merkin käyttö loppuu. Juridinen oikeutus on kuitenkin hieman eri asia kuin moraalinen oikeutus, joka lienee tässä tapauksessa hieman kyseenalainen.