Tutkija huolissaan: ”Älypuhelimet huonontavat muistia”

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset voivat välillä toivoa muistavansa kaiken mitä heille on tapahtunut, mitä heille on kerrottu ja mitä he ovat lukeneet tai oppineet. Osa ihmisistä muistaa eri tilanteista hyvin pikkutarkkoja asioita kun taas toiset eivät muista juuri mitään. Tämä voi johtua siitä miten oleellinen ja tärkeä tapahtuma tai tieto on henkilölle ollut.

Oxfordin yliopiston tutkija Susan Greenfield kertoi Daily Mail -sivuston mukaan, että ihmisten huonomuistisuus johtuu tänä päivänä osaksi älypuhelinten käytöstä. Aivot ovat tottuneet siihen, että kaikki tieto on vain klikkauksen päässä. Sen vuoksi aivot eivät yritä enää tallentaa muistiin tärkeitä faktoja, koska niitä ei haeta enää ihmismuistista.

Puhelinten ja muun teknologian käyttäminen tiedonhakuun on aiheuttanut myös sen, että ihmisten ongelmienratkaisukyky on huonontunut. Aivot priorisoivat tietoa jatkuvasti. Aivot tallentavat vain tietoja, joita muistista haetaan. Mikäli muistia ei käytetä, sinne tallentuneet asiat unohtuvat.