Kiina kielsi WhatsAppin – syy vähintään kyseenalainen

Digi · Terhi Piiroinen

Kiina on hankaloittanut WhatsApp-sovelluksen käyttöä koko maassa tulevan kommunistien puoluetapaamisen takia. Tapaaminen järjestetään ensi kuussa, mutta WhatsApp-pikaviestipalvelua ei ole toiminut yli viikkoon.

BBC:n mukaan kiinalaiset nettiviranomaiset ovat estäneet kuvien ja videoiden lähettämisen WhatsAppissa maan rajojen yli. Kiinalaisen kommunistisen puolueen kokous järjestetään viiden vuoden välein. Toimella estetään potentiaalisen propagandamateriaalin leviämistä. Maassa työskentelee virallisesti noin kaksi miljoonaa nettipoliisia.

Kiinassa harjoitetaan tiukkaa internetin sensuuria. Amnesty Internationalin mukaan Kiinassa on vangittu toimittajia ja netin toisinajattelijoita eniten koko maailmassa. Kiinassa ei pysty käyttämään esimerkiksi Facebookia tai Instagramia. Maassa on myös kielletty useita länsimaalaisia nettisivustoja, muutettu hakukoneiden sisältöä ja estetty eri foorumeille ja Wikipedia-sivustolle pääsyä. Myös nettipornon katselu on maassa kielletty vankeusrangaistuksen uhalla.