Merenpohjasta löytyi tuhansia vuosia vanhoja laivoja: ”Kuin olisivat uponneet eilen”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Southamptonin yliopiston Black Sea MAP -tutkimushankkeessa on tehty historiallisesti erittäin merkittävä löytö Mustanmeren pohjasta. Tutkijoiden oli määrä selvittää merenpinnan korkeuden muutoksia eri aikoina, mutta he löysivätkin merenpohjasta lähes täydellisesti säilyneitä laivoja.

– Olemme löytäneet fantastista todistusaineistoa Mustastamerestä. Tarkoitan täydellisesti säilyneitä aluksia. Aluksia, jotka näyttävät kirjaimellisesti siltä, että ne olisivat uponneet eilen, meriarkeologi Dragomir Garbov kertoi.

Mustanmeren tumma vesi on onnistunut säilyttämään alukset huippukunnossa. Merenpohjasta on löytynyt Bulgarian rannikolta aluksia keskiajalta sekä ottomaanien ja bysantin aikakaudelta. Vanhimmat löydetyt alukset ovat tällä tietoa uponneet jopa 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, eli 2.500 vuotta sitten. Aluksia on yliopiston mukaan löytynyt yli 40, joten niissä riittää tutkittavaa pitkäksi aikaa.

Alukset tulevat mahdollisesti muuttamaan käsitystämme historiasta, koska näin hyvin säilyneitä aluksia ei ole koskaan aiemmin löytynyt. Osa aluksista sijaitsee 100-150 metrin syvyydessä, joten niiden luokse pääseminen ei ole kovin vaikeaa. Black Sea Films tallentaa parhaillaan tutkijoiden työskentelyä, joten lähiaikoina niihin saadaan tutustua myös videodokumenteissa.