Tutkimus paljasti: Ihmisen tietoisuus toimii vielä kuoleman jälkeen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihminen julistetaan virallisesti kuolleeksi verenkierron ja hengityksen loputtua. Toisin sanoen henkilön sydän pysähtyy ja lakkaa toimimasta. Tutkimukset ovat kuitenkin todistaneet, että ihmisen eri aivojen osat voivat jatkaa toimimista myös kliinisen kuoleman jälkeen.

New Yorkin yliopiston Langone School of Medicinen tutkijat ovat osoittaneet, että ihmisen aivojen aivokuori voi olla edelleen toimintakykyinen, vaikka henkilö olisi julistettu virallisesti kuolleeksi. Tästä syystä esimerkiksi sydänkohtauksen saaneet ihmiset ovat kuulleet, kun lääkintähenkilökunta julistaa heidät kuolleeksi. He ovat kertoneet kokemuksistaan elvyttämisen jälkeen.

Aivosolujen lopullinen kuolema voi kestää tunteja sydämen pysähtymisen jälkeen. Samankaltaisia tutkimuksia on toteutettu aiemminkin. Tutkimusryhmä jatkaa tutkimuksia keskittymällä jatkossa entistäkin enemmän ihmisen kuoleman jälkeiseen tietoisuuteen ja siihen, kuinka kokemus vaikuttaa heidän elämäänsä elvyttämisen jälkeen, Live Science uutisoi.