Koirat osaavat käyttää ilmeitään ihmisten seurassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koirilla ja ihmisillä ei ole ehkä yhteistä verbaalista kieltä, mutta tämä ei tarkoita etteivätkö lemmikit yrittäisi kommunikoida kanssamme. Tuoreen tutkimuksen mukaan koirat ovat ilmeekkäämpiä ihmisten läsnäollessa.

Portsmouthin yliopiston tutkijoille selvisi, että koira liikuttavat kasvojaan silloin kun ihmiset ovat näkemässä ne. Muissa tilanteissa ne eivät juurikaan ilmaise tunteitaan kasvojensa kautta.

Tutkimuksessa vertailtiin, kuinka koirat reagoivat ihmisiin jotka saattavat antaa niille ruokaa ja siihen, kun koirat katselevat vainsamaista ruokaa. Koirat elehtivät innokkaammin ensimmäisessä tilanteessa. Sen sijaan ne eivät reagoineet kasvoillaan silloin, kun ne näkivät pelkästään herkullista ruokaa.

Nature.com-sivustolla julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 24 erirotuista ja eri-ikäistä koiraa. Kasvoja tutkittiin koirien kasvojen lihasten liikkeitä tunnistavalla DogFACS-järjestelmällä. Tutkimusta johtanut Juliane Kaminski uskoo koirien kasvonilmeiden kehittyneen eläinten kesyttämisen myötä.

Tutkimuksen mukaan yksi koirien yleisimmistä keinoista saada huomiota oli monille lemmikinomistajille tuttu koiranpentuilme, eli puppy dog eyes. Siinä koira nostaa kulmakavojaan tehdäkseen silmistään suuremman ja söpömmän näköiset.