Tulitornado raivosi Portugalissa – hurja näky videolle

Ohhoh! · Tim Isokivi

Portugalia ovat viime vuorokausina koetelleet rajut metsäpalot. Tulipalot ovat jo sellaisenaan pelottavia ja tuhoisia, mutta taannoin maassa todistettiin vielä tavanomaista paloa hurjempaa näkyä.

Youtubessa levinneellä videolla nähdään tulitornadoksi kutsuttu harvinainen luonnonilmiö. Se ilmenee savun keskellä metrien korkeuksiin ilmaan kohoavana tulipatsaana. Näky ikuistettiin paloa pysäyttämään saapuneen palokunnan toimesta.

Kyseessä oli jo toinen Portugalissa nähty tulitornado vähän ajan sisään. Aikaisemmin lokakuussa Youtubessa julkaistiin toinen video maassa riehuneesta tulipyörteestä.

Nimestään huolimatta tulitornadossa ei ole kyse varsinaisesta tornadosta. Ilmiö syntyy voimakkaan tuulenpyörteen iskiessä esimerkiksi metsäpalon tai muun tulipalon keskelle. Portugalin Pampilhosa da Serrasta alkunsa saaneet metsäpalot ovat aiheuttaneet runsaasti tuhoa ja vaatineet jo kymmenien ihmisten hengen.