Tuore tutkimus: Musiikkiura on haitallista mielenterveydelle

Terveys Viihdeuutiset · Stara.fi

Viihdealan tähdet ovat tunnetusti muita julkkiksia useammin otsikoissa erilaisten mielenterveys- ja päihdeongelmien merkeissä. Nyt tuore tutkimusta on vahvistanut, että kyseessä ei ole ainoastaan yleistys. Musiikkiuralla on nimittäin todistetusti haitallinen vaikutus mielenterveyteen.

Brittiläinen M Magazine uutisoi Help Musicians UK -järjestön, MusicTankin ja Westminsterin yliopiston yhdessä toteuttamasta tutkimuksesta, jossa perehdyttiin musiikkiuran vaikutuksiin. Tutkimus oli laajin tästä aiheesta koskaan tehty. Tutkimukseen osallistui yli 2.200 muusikkoa, artistia, säveltäjää ja tuottajaa.

Tutkimustulokset eivät olleet kovin mairittelevia, koska muusikot ovat niiden mukaan merkittävästi muita taipuvaisempia sairastumaan esimerkiksi masennukseen. Iso-Britanniassa musiikkialalla työskentelevien on jo aiemmin havaittu kärsivän ongelmista muita ihmisiä useammin, ja tutkimus vahvisti asian.

Muusikoiden suurimpia huolenaiheita ovat rahahuolet, maksamattomat palkat ja epävarmuus tuloista, mutta myös pätkätyöt, huonot työolot ja antisosiaalinen työympäristö vaikuttavat haitallisesti. Muusikoiden suhde perheeseen, ystäviin ja elämänkumppaniin ovat nekin usein haastavia. Tutkimuksen valossa pyritään nyt parantamaan muusikoiden työoloja ja estämään ongelmien syntyminen.