Nainen hikoilee verta – harvinainen vaiva liittyy stressiin?

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Lääkärit ovat diagnosoineen nuorella naisella erittäin harvinaisen ja varsin karmivalla tavalla ilmenevän vaivan. 21-vuotias nainen hikoilee verta. 21-vuotias italialainen nainen joutui sairaalaan vailla merkkejä ulkoisesta vammasta tai haavoista.

Lääkäreille ilmeni, että nainen on viimeisten kolmen vuoden ajan hikoillut verta kasvoiltaan ja käsistään. Verenvuodon kesto vaihtelee minuutista viiteen minuuttiin.

Veren hikoilu alkoi eri tilanteissa, kuten potilaan nukkuessa tai harrastaessa liikuntaa. Lääkärit eivät kuitenkaan löytäneet verenvuodon aiheuttavaa tiettyä ärsykettä. Nainen tosin kertoi sen alkavan usein hänen ollessaan stressaantunut.

Potilas paljasti vaivan johtaneen sosiaaliseen eristäytymiseen ja häpeän tunteeseen. Canadian Medical Association Journal -julkaisun mukaan naiselle määrättiin verenpainetta laskevaa propranololia. Se hillitsee verenvuotoa, mutta ei ole täysin poistanut vaivaa.

Lääkärit diagnosoivat naisella yhdellä kymmenestä miljoonasta ihmisestä ilmenevän hematohidrosis-sairauden. Guardian-lehden mukaan sen tarkka syy on epäselvä, mutta potilaat ovat usein kokeneet traumaattisia tilanteita ennen sen ilmenemistä. Sairauden ei kuitenkaan tiedetä johtaneen kuolemantapauksiin, ja useissa tapauksissa se on kadonnut ajan mittaan.