Amazonin sademetsästä löytyi tappava joki – ihminen kiehuisi kuoliaaksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Perulaisen tutkija Andres Ruzon ollessa lapsi hän kuuli tarinoita Amazonin sademetsässä sijaitsevasta kiehuvasta joesta. Varttuessaan Ruzo piti kertomuksia vain satuina, kunnes hänelle selvisi että tappavan kuuma joki on todella olemassa.

Youtuben Great Big Story -kanavan tuoreella videolla Ruzo matkustaa myyttiselle joelle. 25 metriä leveä ja kuusi metriä syvä joki virtaa tulikuumana yli kuuden kilometrin verran. Joen vesi kuumenee maanalaisten kuumien lähteiden vaikutuksesta.

Amazonin sademetsässä on kyllä kuumia lähteitä, mutta ne kalpenevat kokonsa puolesta. Joen keskilämpötila on 86 astetta, mutta kuumimmillaan sen veden on mitattu olleen jopa 99-asteista. Mikä tahansa joen veteen päätyvä eläin tulee todennäköisesti kokemaan tuskallisen kuoleman elävältä keittymällä.

Vaarallisuudesta huolimatta paikalliset ihmiset uivat toisinaan joessa. Science Alert -sivuston mukaan tämä tapahtuu kuitenkin vain kovien sateiden aikaan, jolloin kylmä vesi viilentää jokea. Joen vettä käytetään myös teen keittämiseen ja ruoanlaittoon.