Näin pyyhit peppusi oikein – naisilla tarkempaa kuin miehillä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jokainen ihminen pyyhkii (toivottavasti!) takapuolensa kakkoshädän jälkeen. Pepun pyyhkiminen opitaan jo lapsena, mutta väärin tehtynä se saattaa aiheuttaa ongelmia alapäähän. Asiantuntijat kertovat nyt, kuinka vessapaperia käytetään oikein.

Miehet voivat pyyhkiä takapuolensa monilla eri tavoin. Paperin vetosuunnalla ei sinänsä ole merkitystä tai sillä, minkälaista tekniikkaa pyyhkimisessä käyttää. Sen sijaan naisten tulisi aina pyyhkiä takapuoli edestä taaksepäin etenevällä liikkeellä.

Tämä estää takapuolten bakteereja pääsemästä sukupuolielimille tai virtsa-aukon suulle, Gynekologi Alyssa Dweck kertoo Shape-julkaisulle.

Pyyhkimistä parempi keino on hellävarainen sipaisu tai taputtelu. Lääkäri Antonio Pizarro kertoo Yahoo Healthille, että vessapaperi voi raapia herkän alueen ihon pienille haavoille.

Vessakäynnin jälkeen on järkevää käyttää käsisuihkua. Mikäli suosii kosteusliinoja takapuolen pyyhkimisessä, ei niitä saisi koskaan huuhdella alas vessanpöntöstä. Kosteuspyyhkeet heitetään roskakoriin.