Suomen Yrittäjät vaatii: ”Alkon monopoli on purettava”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa parhaillaan vireillä oleva alkoholilain uudistus on edennyt lausuntovaiheeseen, ja nyt Suomen Yrittäjät on antanut lausuntonsa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Järjestö arvioi esitystä elinkeino- ja kilpailupolitiikan näkökulmasta ja esittää, että Alkon monopoli tulisi purkaa.

– Alkon monopoli tulee asteittain purkaa. Valtion tulee asteittain irtautua myös Altia Oyj:n omistuksesta. Alkon monopolin vahvistaminen on haitallista ja rajoittaa kilpailua. Markkinoiden avaamisella olisi suuri vaikutus kilpailulle ja yrittäjyydelle, Suomen Yrittäjät esittää lausunnossaan.

– Valtion tulisi Suomen Yrittäjien mielestä ylipäänsä pidättäytyä tekemästä itse tai omistamasta sellaista toimintaa, jolle on olemassa tai edellytyksiä kehittyä toimivat terveen kilpailun markkinat yksityisten taholta. Ensimmäinen askel väkevämpien alkoholijuomien vähittäismyynnin avaamiseen myös kilpailulle olisi säätää tässä yhteydessä ravintoloille vahvempien juomien mukaanmyyntioikeus. Tämä lisäisi kilpailua ja markkinoiden hajautumista myös pienemmille toimijoille.

Uuden alkoholilain lausuntokierroksella oleva versio on vahvistamassa Alkon monopoliasemaa ja siten siirtämässä alkoholin kulutusta valvotuista ravintoloista yksityisasuntoihin, kaduille ja puistoihin. Tällainen kehitys on yrittäjäjärjestön mukaan monin tavoin haitallista.

– Suomen Yrittäjien mielestä olisi mielekästä jättää lainsäädäntöön kannustimia alkoholin nauttimiseen mieluiten ravintoloissa. Kulutuksen ohjaaminen valvottuihin olosuhteisiin olisi perusteltua paitsi matkailu- ja ravitsemiselinkeinon tukemiseksi, myös työllisyyden ja järjestyksenpidon näkökulmasta, yrittäjäjärjestö esittää.

Lisäksi Suomen Yrittäjät esittää, että ravintoloista saisi jatkossa myydä ravintoloista ulos myös vahvempia kuin nyt esitettyjä korkeintaan 5,5 tilavuusprosentin alkoholijuomia. Yrittäjät esittää rajaksi samaa 13 tilavuusprosenttia kuin tilaviinien vähittäismyynnissä suoraan valmistuspaikalta.