Avoin parisuhde – uhka vai mahdollisuus?

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Perinteisesti ajateltuna avoin parisuhde tarkoittaa sitä, että ihmisellä on rakkaussuhde kumppaniinsa, mutta samalla vapaus harrastaa muiden ihmisten kanssa seksiä. Järjestely ei sovi kaikille, sillä avoimessa parisuhteessa ei ole tilaa mustasukkaisuudelle. Osa ihmisistä on kuitenkin löytänyt parisuhdemallista keinon omaan onnellisuuteensa.

Avoimessa parisuhteessa sovitaan kumppanin kanssa säännöistä ja siitä, kuinka pitkälle suhteen ulkopuolisen ihmisen kanssa saa mennä. Huffington Postin julkaiseman artikkelin mukaan avoimet suhteet ovat nykyään suosittuja, sillä perinteistä avioliittoa ei enää pidetä välttämättä yhtenä ja ainoana tapana rakastaa ja sitoutua.

Ideana on, että pariskunta kunnioittaa toisiaan kuten tavallisessa rakkausliitossa on tapana, mutta antavat toisilleen myös mahdollisuuden hakea tyydytystä suhteen ulkopuolelta. Osa avoimessa parisuhteessa elävistä on sanonut, että järjestely on jopa parantanut liitossa elävien onnellisuutta ja kiintymystä.

On olemassa epäterveitä parisuhteita, joissa ollaan yhdessä väkisin ja onnettomina. Ennen avoimeen parisuhteeseen ryhtymistä tulee kuitenkin punnita molempien osapuolten valmius liittoon, jossa voidaan harrastaa seksiä myös muiden ihmisten kanssa. Kun asiasta puhutaan avoimesti, ei suhteessa ole tilaa epärehellisyydelle. Toki parin kannattaa sopia myös siitä, kuinka paljon omista seksiseikkailuistaan haluaa kertoa tai kuunnella.

Avoimessa parisuhteessa tulee kuitenkin olla rehellinen omien tunteidensa kanssa ja kertoa, mikäli kumppanin toiminta toisen ihmisen kanssa tuntuu loukkaavalta. Kyse on molemminpuolisesta joustamisesta ja ymmärtämisestä. Osa ihmisistä on onnellisempia yhden ja saman kumppanin kanssa, mutta toiset haluavat pitää sänkynsä vapaana myös muille.