Tulivuori purkautuu Balilla – lentokenttä suljettu ja 100 000 evakuoidaan

Matkailu Ohhoh! · Stara.fi

Aasiassa lomailevat tai sinne aikovat ovat seuranneet viime päivinä huolestuneena paikallisen tulivuoren purkauksen etenemistä, ja nyt pelot ovat osin toteutuneet. Balin kansainvälinen lentokenttä on nimittäin suljettu ja viranomaiset ovat määränneet massiiviset evakuoinnit Agung-tulivuoren ympäristössä.

Evakuointikäsky koskee jopa 100.000 ihmistä. Samaan aikaan kymmenettuhannet turistit ovat jumissa Balilla, jonka lentokenttä on suljettu liikenteeltä. Agung on syössyt tuhkaa jo useiden päivien ajan noin kolmen kilometrin korkeuteen, jossa se aiheuttaa haittaa lentoliikenteelle.

Laavavirtoja ei ole vielä havaittu, mutta laavaa on jo kertynyt tulivuoren kraateriin. Asiantuntijoiden mukaan siksi on jo nyt varmaa, että laavavirtoja tullaan näkemään tulivuoren rinteillä. Tutkijoiden mukaan suuri purkaus on hyvin mahdollinen.

Mutavyöryjä on jo nyt nähty tulivuoren rinteillä, joten tilanne aiheuttaa jo nyt akuuttia vaaraa lähistöllä asuville. Sateet voivat muuttaa tilanteen nopeasti vakavaksi. Tulivuoren räjähdykset ovat lennättäneet laavaa korkealle ilmaan ja tulivuoren jyly kuuluu yli kymmenen kilometrin päähän.

Agung purkautui viimeksi vuonna 1963, jolloin 1.100 ihmistä kuoli.