DNA-testit vahvistivat – lumimies olikin karhu

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Himalajan vuoristossa on tuhansien vuosien ajan väitetty asuvan ihmisen kaltainen tuntematon laji, jota kutsutaan lumimieheksi tai jetiksi. Tuoreen tutkimuksen perusteella myyttien taustalla saattaa kuitenkin olla huomattavasti arkisempi otus.

Buffalon yliopiston biologian professori Charlotte Lindqvistin johtama ryhmä analysoi luita, hampaita, karvoja ja ulostejäänteitä, joiden väitettiin kuuluneen jetille. Niistä kerättyjen DNA-näytteiden todettiin sopivan yhteen alueella elävien karhulajien kanssa.

– Tutkimuksemme viittaavat vahvasti siihen, että jeti-legendan biologiset perustat löytyvät paikallisista karhuista, Lindqvist totesi The Guardian -lehden mukaan.

Lumimiehen jäänteiksi väitetyt näytteet olivat peräisin keräilijöiltä ja museoista ympäri maailman. Yksi näytteistä oli luostarissa säilytetty nahanpala, jonka on uskottu olevan peräisin jetin jalasta tai kämmenestä.

Alueella elävät karhulajit, kuten himalajankarhu, ovat uhanalaisia. Vaikka tutkimus ei paljastanut lumimiehen olevan aikaisemmin tieteelle tuntematon ihmisapina- tai jääkarhulaji, on siitä hyötyä esimerkiksi vuoristossa elävien karhujen lukumäärän arvioimisessa ja niiden suojelutyössä.