Kaljuuntumiseen keksittiin lääke – tutkijat innoissaan tuloksista

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat luoneet menetelmän, jolla kaljuuntumisesta saatetaan tehdä tulevaisuudessa historiaa. Siinä hiirten kantasoluista luodaan keinotekoista nahkaa karvoineen.

Indianan yliopiston lääketieteen laitoksen tutkijat kasvattivat hiirten kantasoluista nahkaa, joka sisältää niin hikirauhasia kuin karvatuppiakin. Laboratoriossa onnistuttiin luomaan sekä ihon ulointa kerrosta, orvaskesia, että alempaa osaa, verinahkaa.

Kantasoluhoitoa on tutkittu mahdollisena hoitokeinona kaljuudelle jo vuosien ajan. Nyt luodut keinotekoisen ihokarvat muistuttavat luonnollisia hiuksia enemmän kuin mitkään aikaisemmat yritykset.

Tutkimuksen tarkoituksena oli Daily Mail -lehden mukaan luoda pienikokoisia versioita sisäkorvasta kuurouden hoitoa varten. Tutkijat huomasivat luovansa samalla ihosoluja, joten he päättivät yrittää saada ne kasvattamaan myös karvatuppia. Menetelmä onnistui.

Kaljuuden parantamisen ohella menetelmästä voisi olla hyötyä myös esimerkiksi palovammojen uhrien hoidossa. Keinotekoista ihoa voitaisiin myös käyttää esimerkiksi erilaisten lääkkeiden testaamiseen eläinkokeiden sijaan.