Kuntosalit täyttyivät uusista harrastajista – älä tee näitä alottelijoiden virheitä

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Varmaan jokainen ihminen on päättänyt ainakin kerran elämässään pitää terveydestään parempaa huolta uudenvuodenlupauksena. Kuntosaleilla on lukuisia kirjoittamattomia sääntöjä, joita uusien harrastajien kannattaa noudattaa. Yksi niistä koskee kännykän käyttöä.

Men’s Health on listannut kuusi vinkkiä kuntosaliharrastuksen aloittaville. Ensimmäinen on se, että älypuhelinta ei ole soveliasta näpytellä kuntoilun yhteydessä. Ruuhka-aikoina ihmiset odottavat vuoroaan kuntoilulaitteisiin, ja eniten ärsyttää laitteessa puhelintaan tuijottava harjoittelija. Puhelimen voi jättää kaappiin tai lokeroon treenaamisen ajaksi.

Kuntoharrastus kannattaa aina aloittaa ammattilaisen avustuksella. Kuntosalista ei välttämättä saa yhtä tehokasta hyötyä ilman asianmukaista treeniohjelmaa. Ennen harrastuksen aloittamista on järkevää maksaa hieman ylimääräistä, jotta ylipäätään tietää mitä salilla tulee tehdä, ja mitkä ovat parhaat keinot saavuttaa omat tavoitteet.

Vaikka kuntosalille meneminen saattaa alussa tuntua jännittävältä tai jopa pelottavalta, ei harrastusta ole järkevää aloittaa isolla porukalla. Jokaisella kuntosalilla näkee kaveruksia, jotka ovat päättäneet aloittaa treenaamisen koko jengin voimin. Kuntosali ei ole esiintymislava, vaan aidosti terveyttä edistävä harrastus, jota voi toteuttaa helposti yksin tai yhden ystävän kanssa.

Kuntosaliharrastus saattaa olla monelle ainoa hetki omaan aikaan. Osa ihmisistä suorastaan välttelee harrastuksessa kontaktia muiden ihmisten kanssa. Toisin sanoen omaa elämänkertaa tai syytä kertyneisiin kiloihin ei tarvitse kertoa kaikille läsnäolijoille. Ketään ei kiinnosta tarina perheen perustamisesta ja takapuolen levenemisestä.

Kuntosaleilla on yleensä suuri määrä erilaisia välineitä, joista kannattaa valita treeniohjelmaan aidosti hyötyä omaan tavoitteeseen antavat. Osa ihmisistä saattaa karttaa yksinkertaisia ja vanhoja laitteita, vaikka niistä voi toisinaan olla jopa suurempaa hyötyä treenaamiseen kuin tuliterästä kokovartalovekottimesta. Ennen harrastuksen aloittamista onkin tärkeää, että osaa treenata oikein. Vääränlaiset liikesarjat ja metodit voivat tehdä enemmän hallaa kuin antaa hyötyä.