Näin pidät annoskoot maltillisina – proteiinia, rasvaa, kuituja ja hiilareita oikeassa suhteessa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Laihduttaminen on siinä mielessä yksinkertaista, että ihmisen on kulutettava enemmän kuin syö. Ruokavalioon tulee mukaan lisää nyansseja, mikäli haluaa muokata myös kehonsa koostumusta, terveydentilaa ja kokonaislaatuista hyvinvointia. Ruoka-aineita tulee olla oikea määrä lautasella.

Ravintoterapeutti John Whyte on vinkannut Men’s Healthille, kuinka ihmiset voivat pitää annoskokonsa järkevinä. Esimerkiksi pihvin tulee olla oman kämmenen kokoinen, eikä megalomaaninen jättiannos, mitä useat ravintolat asiakkailleen myyvät. Aamumuroja, puuroa tai mysliä tulisi hänen mukaansa syödä pesäpallon kokoinen annos. Jäätelöpallo saa olla tennispallon kokoinen.

Suomalaisilla saattaa olla tapana nauttia pasta-annoksensa ylisuurina, vaikka oikeaoppinen määrä vaikkapa nauhamakaronia on oman nyrkin kokoinen annos. Pähkinöitä kannattaa syödä kerrallaan muffinssivuoan verran. Juustoannoksen kooksi Whyte vinkkaa neljän nopan suuruista palaa.

Mikäli haluaa ottaa salaattiinsa kastiketta, tulisi määrän olla oman peukalon kokoinen. Riisiä tulee myös syötyä helposti liikaa, kuten muitakin hiilihydraattipitoisia ruokia, joten sen annoskoko on hyvä pitää noin yhdessä desilitrassa. Ruoka-aineiden mittaamisessa voi käyttää apuna myös keittiövaakaa.