Nämä iltarutiinit vanhentavat ulkonäköä – vältä jos pystyt

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Iltarutiinien suorittaminen on monelle nautinnollinen hetki ennen nukkumaanmenoa. Siihen saattaa liittyä iltapalan lisäksi omanlainen ihonhoitomenetelmä, jossa kasvojen ja vartalon iholle levitetään puhdistusaineita ja voiteita.

Men’s Healthin asiantuntijana toimiva dermatologi Purvisha Patel kertoo, että ihonhoidolla on suuri merkitys ulkonäön vanhenemisessa. Hänen mukaansa ihmiset tekevät yleisesti neljää virhettä iltaisin, jotka vaikuttavat turmiollisesti etenkin kasvojen kauneuteen. Yksi niistä liittyy nukkumisasentoon, jossa ihminen on kasvot tyynyä vasten.

Kasvollaan nukkuminen voi aiheuttaa kasvojen alueelle turvotusta ja ihon löystymistä. Kasvojen kannalta paras asento olisi selällään nukkuen. Ennen nukkumaanmenoa on pestävä kasvot, jotta päivän aikana kertynyt lika ja hiki ei jää muhimaan ihohuokosiin. Ihon voi puhdistaa kasvovedellä, joka tekee kasvojen ilmeestä raikkaamman ja pienentää ihohuokosia.

Myös liiallisella kosmetiikkatuotteiden käytöllä voi olla ihoa vanhentavia vaikutuksia. Joissakin ihojuonteita vähentävissä voiteissa on retinolia, joka voi ärsyttää ihoa puhdistustuotteissa olevan bentsoyyliperoksidin kanssa. Myös kehon nesteytyksellä on suuri merkitys ihon hyvinvoinnille ja ulkonäön vanhenemiselle. Nestehukka tekee ihojuonteista syvempiä ja siksi jokaisen tulisi juoda päivän mittaan riittävästi vettä.