Tutkimus: Sosiaalinen media tekee ihmisistä yksinäisiä

Digi · Terhi Piiroinen

Yhteisöpalveluiden perusideana on julkaista ja nähdä kuvia sekä tarinoita muiden ihmisten elämästä. Palvuissa voi osallistua keskusteluihin ja vaihtaa mielipiteitä. Toisinaan sosiaalisen median avulla voi pitää yhteyttä kaukana asuviin ystäviin ja sukulaisiin, mutta varjopuolena yhteisopalvelut voivat aiheuttaa yksinäisyyden tunnetta – lähellä olevia ihmisiä ei tavata enää kasvotusten.

Pittsburghin yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan aktiivisesti sosiaalista mediaa käyttävät ihmiset kokevat muita enemmän yksinäisyyden tunteita. Tutkimuksessa tarkasteltiin käyttäjiä, jotka selasivat Facebookia, YouTubea, Twitteriä, Instagramia, Pinterestia, Google Plussaa, Snapchatia, Redditia, Tumblria, Vinea ja LinkedIniä. Mikäli henkilö vieraili näillä sivustoilla yli 58 kertaa viikossa, tunsi hän olonsa kolme kertaa yksinäisemmäksi kuin he, jotka käyttivät sivustoja alle yhdeksän kertaa viikossa.

Tutkimukseen osallistui 1.787 sosiaalisen median käyttäjää, jotka olivat 19–32-vuotiaita. Syy yhteisöpalveluiden aiheuttamaan kurjistamiseen löytyy ilmiöstä, jossa ihmiset esittävät onnellisempaa kuin oikeasti ovat. Sen sijaan, että ihmiset kerääntyisivät oikeasti yhteen, saattaa se vähentää aitoja sosiaalisia tilanteita ja suhteita. Samalla he antavat muille vääristyneen kuvan elämästään.

Ennen ihmiset kerääntyivät keskustelemaan politiikasta, kulttuurista, musiikista tai vaikkapa muodista eri paikkoihin, kuten ravintoloihin, kirkkoihin tai toistensa luokse. Nykyisin henkilöt brändäävät itsensä tietynlaiseksi sosiaalisen median avulla, eikä kukaan välttämättä tiedä kuinka ihmiset oikeasti voivat.

Kärjistettynä ihmiset esittävät sosiaalisessa mediassa voivansa loistavasti, vaikka saattavat olla todella yksinäisiä. Toiset keräävät puolestaan huomiota esittämällä, että heidän elämänsä menee huonosti, Independent uutisoi.