Uusi sipulilajike ei aiheuta kyyneleitä – hyvästit silmien kirvelylle!

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Amerikkalaisista ruokakaupoista voi pian ostaa sipuleita, jotka eivät aiheuta silmien kyynelehtimistä paloittelijalleen. Sunions-nimellä kutsutut sipulit ovat kolmen vuosikymmenen ajan tapahtuneen tutkimustyön ja risteytyksen tulos.

Uutuussipuleita kasvatetaan kahdella farmilla Yhdysvaltojen Nevadassa ja Washingtonissa. Nyt kokkailemisesta on tulossa entistäkin nautinnollisempaa, kuin monessa ruokalajissa raaka-aineena käytetyt sipulit eivät aiheuta enää kyyneleitä pilkkojilleen. Maukkaat sipulit ovat ikivanha ruoka-aine, jota on viljelty ainakin vuodesta 3500 eaa. Yleisin ruoanvalmistuksessa käytetty sipuli on keltasipuli.

Osa ihmisistä karttaa sipulin käyttämistä sen voimakkaan hajun ja kyyneleitä tuottavan ominaisuuden vuoksi. Sunions-nimisistä sipuleista ennustetaan hittituotetta. Sipulin kyyneleitä tuottavia vaikutuksia voi estää myös suun kautta hengittämällä tai käyttämällä silmälaseja pilkkomisen aikana.