Uni on paras suoja flunssaa vastaan – univaje heikentää rokotteenkin tehoa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Influenssat ja laajemmat epidemiat saavat monet turvautumaan rokotteisiin. Rokotteet voivat torjua terveillä työikäisillä THL-sivuston mukaan viidestä kahdeksaan influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä ihmisillä joka toisen influenssan. Omia mahdollisuuksiaan terveenä pysymiseen voi kuitenkin kasvattaa huomattavasti nukkumalla tarpeeksi.

Tämän talven flunssakausi on ollut etenkin Yhdysvalloissa erityisen tappava, sillä se on aiheuttanut jo noin 85 aikuisen ja 30 lapsen kuoleman. Unitutkija Chris Brantner kertoi Daily Mail -sivustolle, että yöunien pituus vaikuttaa merkittävästi flunssan tarttumiseen.

Brantnerin mukaan ihmisen tulisi saada joka yö seitsemästä yhdeksään tuntiin yöunta, että immuunijärjestelmä ehtii latautua ja tehostua kunnolla. Miehen mukaan univajeen on huomattu heikentävän myös influenssarokotteen tehoa huomattavasti, minkä vuoksi rokotekaan ei anna hyvää suojaa tautia vastaan mikäli henkilö nukkuu liian vähän. Jos univajeesta kärsivä ottaa rokotteen, hänen kehonsa ei jaksa kehittää vasta-aineita ja rokotteen teho heikkenee huomattavasti.

Chris Brantnerin mukaan käsien peseminen ja rokotteet eivät auta mikäli henkilöllä on univajetta. Miehen mukaan paras suoja ihmisillä tauteja vastaan on uni. Lasten tulisi saada öisin 9-10 tuntia unta, teini-ikäisten 8-10 tuntia ja aikuisten 7-9 tuntia unta joka yö, että vastustuskyky pystyy toimimaan normaalisti.