Tuomiopäivän kellon viisari liikkui – enää kaksi minuuttia keskiyöhön!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Chicagossa sijaitseva symbolinen Tuomiopäivän kello kuvaa, kuinka lähellä ihmiskunta on vaarassa tuhota itsensä. Kellon siirtämisestä päättävät tutkijoista ja asiantuntijoista koostuva ryhmä.

Nyt Bulletin of the Atomic Scientists -järjetö on paljastanut siirtäneensä kellon minuuttiviisaria. Se osoittaa nyt kahta minuuttia vaille keskiyön. Yhtä lähellä viisari on ollut tuhoa viimeksi vuonna 1953, Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton ensimmäisten vetypommitestien jälkeen.

Kellon siirtäminen johtuu erityisesti Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean kiristyneistä väleistä sekä ydinasevaltioiden päämiesten, kuten Donald Trumpin arvaamattomuudesta. Myös Venäjän ja Iranin ydinaseiden vähentämistä koskevien neuvottelujen epäonnistuminen vaikutti kellon siirtämiseen.

Mitä lähempänä minuuttiviisari on puoltayötä, sitä lähempänä globaali tuho on. Tuomiopäivän kello liikahti viiimeksi tammikuussa 2017, jolloin sitä siirrettiin kahteen ja puoleen minuuttiin ennen keskiyötä.

Ydinaseuhan ohella kellolla mittaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja tekoälyn aiheuttamien uhkakuvien mahdollisuutta. Kaupimpana viisari on ollut keskiyöstä vuonna 1991, jolloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto allekirjoittivat strategisten aseiden vähentämissopimuksen.