Näin kävisi, jos lentokoneen ovi avautuisi kesken lennon!

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monet lentokoneessa matkustaneet ovat joskus pohtineet, mitä tapahtuisi jos ovi avattaisiin kesken lennon. Youtuben AsapScience-kanavan tuore video tarjoaa vastauksen tähän erityisesti lentopelkoisten mieltä askarruttavaan kysymykseen.

Lentokoneiden matkustamot ovat paineistettu vastaamaan noin 2-3 kilometrin korkeutta, vaikka koneet lentävät 9-14 kilometrin korkeudessa. Oven avautuessa paine häviäisi puolessa sekunnissa.

Kaikki mitä ei ole kiinnitetty turvavöillä lentäisi välittömästi ovesta ulos. Mikäli kone ei alkaisi tässä vaiheessa hajoamaan kappaleiksi, olisi seuraavana uhkana hapenpuutteen aiheuttama hypoksia.

Hypoksia aiheuttaa pahoinvointia, huimausta sekä tajuttomuutta, ja se voi johtaa kuolemaan. Hypoksian voi kuitenkin ehkäistä penkkien yläpuolelta hätätilanteessa tippuvilla happinaamareilla. Lentokoneen lentäjällä olisi noin 10 minuuttia aikaa laskea kone 2-3 kilometrin korkeuteen tasoittaakseen ilmanpaineen.

Skenaarion pelottavuudesta huolimatta se on kuitenkin erittäin epätodennäköinen. Ovia on käytännössä mahdotonta saada auki yläilmoissa käsivoimin. Myöskin lentokoneen ikkunat on suunniteltu kestämään niin iskuja kuin luotejakin, eikä niihin voi ilmaantua säröjä.