Todellinen terveyspommi maustekaapissa – lukuisia terveysvaikutuksia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Aasialaista maustekurkumaa on kutsuttu superfoodiksi sen runsaiden terveysominaisuuksiensa ansioista. Eikä turhaan, sillä kurkumalla on todettu olevan kipua lievittäviä ominaisuuksia sekä sitä on hyödynnetty bakteerien ja virusten torjumisessa. Nyt kurkuman on tutkittu suojaavan muistia ja mielialaa.

Kurkumalla on runsaasti myönteisiä vaikutuksia, ja se vähentää eturauhassyöpään ja sydänsairauksiin sairastumisen riskiä. Kalifornian yliopistossa on nyt toteutettu tutkimus, jonka mukaan kurkuma parantaa muistia. Tutkimukseen osallistui 40 aikuista, joilla kaikilla oli lieviä muistiongelmia. Ryhmä koostui 50–84-vuotiaista.

Ihmiset jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin maustekurkuman juurista uutettua kurkumiinia 90 milligrammaa kahdesti päivässä ja toiselle lumelääkettä. Osallistujien muistia testattiin kognitiivisten tehtävien avulla 18 kuukauden ajan.

Lisäksi heidän aivonsa tutkittuun koejakson alussa ja lopussa. Kurkumiinia syöneiden potilaiden muistitestien tulokset paranivat 28 prosenttia, ScienceDirect uutisoi.

Kurkumiinin todistettiin alentavan aivojen muistia heikentäviä proteiineja. Siten se myös vähentää aivoissa olevaa tulehdustilaa, joka saattaa usein johtaa masennukseen.

Mikäli ei halua nauttia kurkumiinia lisäravinteena purkista, voi sitä saada kurkumamausteesta. Mauste sopii esimerkiksi kalaruokien kanssa nautittavaksi, koska se reagoi rasvaisissa kaloissa olevan omega-3-rasvahappojen kanssa myönteisesti.

https://www.instagram.com/p/BYFO1HAhqWq/?tagged=tumericspice