Unirytmi vaikuttaa lihasten kasvuun – valvominen heikentää tuloksia

Fitness Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

On tutkittu, että yöunien pituus ja laatu vaikuttavat heti henkilön treenaamiseen ja laihdutustuloksiin. Yöllä noin 8,5 tuntia nukkuvat ihmiset laihtuivat jopa kaksi kertaa enemmän viikon aikana kuin henkilöt, jotka nukkuivat vain noin 5,5 tuntia.

Kunto-ohjaaja Lisa MacDonald antoi Women’s Health -lehden haastattelussa kolme parasta vinkkiä, joiden avulla ihminen pystyy maksimoimaan tuloksensa. Vinkit eivät yllättäin liitykään treenimuotoihin tai ruokaan vaan esimerkiksi nukkumiseen ja lihasten kasvun optimoimiseen.

1. Pidä unirytmi säännöllisenäKeho tuottaa eniten lihasten ja voiman kasvuun tarvittavia hormoneja yöllä ensimmäisen kolmen tunnin aikana nukahtamisesta. Tämä kolmen tunnin jakso käynnistyy henkilön oman säännöllisen nukkumaanmenoajan jälkeen. Mikäli henkilö ei menekään nukkumaan tavanomaiseen aikaan vaan valvoo, hän menettää nämä hyödyt. Tämän vuoksi säännöllinen unirytmi on tulosten kannalta erityisen tärkeää.

2. Vältä treenaamista liian myöhäänLiian myöhään tehty treeni huonontaa heti unenlaatua, mikä vaikuttaa negatiivisesti lihasten kasvuun ja rasvan palamiseen. Treenaamisen sijaan illalla kannattaa käydä kylvyssä, lukea ja rauhoittua.

3. Vältä valoa makuuhuoneessaPienikin yövalo vaikuttaa makuuhuoneessa melatoniinin tuotantoon ja vaikeuttaa nukahtamista. Tämän vuoksi makuuhuone tulee pimentää kaikista pienimmistäkin valonlähteistä.