Älä syö näitä ruokia aamupalaksi – köyhä ravintosisältö pilaa päiväsi

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Runsaat hotelliaamiaiset ovat monen lempiasia reissussa. Arkisin saattaa mennä helpoimman kautta aamiaista valmistaessa ja toisinaan se saattaa jäädä kokonaan väliin. Aamiaiseksi tulisi syödä kokojyvätuotteita, kasviksia, hedelmiä ja proteiinia.

Terveellinen aamiainen sisältää esimerkiksi kaurapuuron lisäksi marjoja, pinaattia, munakkaan ja kreikkalaista jugurttia. Aamiaisen olisi hyvä sisältää noin 25-30 grammaa proteiinia ja vähintään kolme grammaa kuituja. Ravintoterapeutti Alexandra Oppenheimer Delvito kertoo Men’s Healthille, että aamupalalla on järkevää syödä terveellisiä rasvoja esimerkiksi pähkinöiden ja avokadon muodossa, sillä ne pitävät kylläisenä pidempään. Mikäli makeahammasta kolottaa heti aamutuimaan, voi jugurtin sekaan panna tilkan hunajaa.

Sen sijaan välteltäviä ruokia ovat kaikki höttöleivät ja leivonnaiset, kuten voisarvet ja rinkelit. Suurin osa muroista ja mysleistä on kyllästetty sokerilla. Ihmisille on uskoteltu vuosikausien ajan, että aamumurot ovat paras stratti päivään, vaikka moni saattaisi pyörtyä saadessaan tietää annoksessa olevan sokerimäärän.

Murojakin on monenlaisia, ja kannattaa suosia niitä, joissa on paljon kuituja ja vähän sokeria. Pakkausselosteet on hyvä lukea ennen ostovalintaa. Parhaimmissa muroissa on yli viisi grammaa kuitua ja alle kymmenen grammaa sokeria. Mikäli haluaa aamupalaksi pannukakkuja tai vohveleita, tulisi ne valmistaa proteiinijauheesta tai vähintään täysjyvävehnäjauhoista. Hillon sijaan päälle voi panna marjoja, maapähkinälevitettä ja maustamatonta jugurttia.

Rasvaton jugurtti ja marjat saattaa aluksi kuulostaa terveelliseltä aamiaiselta, mutta annos on täynnä jälleen kerran sokeria. Koska jugurtista puuttuu rasva, ei aamiainen pidä kylläisenä tarpeeksi kauan. Kreikkalainen tai turkkilainen jugurtti lienee parhaita vaihtoehtoja, ja niiden kanssa voi nauttia marjoja, pähkinöitä tai pienen määrän täysjyvägranolaa.

Mikäli nauttii aamupalaksi pelkän kahvin, voi takuuvarmasti tuntea nälkää viimeistään aamukymmeneltä. Toisinaan aamu voi olla kiireinen, eikä yksinkertaisesti ehdi syömään aamiaista. Tällöin kannattaa napata mukaan hedelmä tai tehdä pikasmoothie mukaan otettavaksi. Herkullinen sekoitus syntyy kreikkalaisesta jugurtista, hampunsiemenistä, maapähkinävoista ja banaanista.