Havaijin ohjusvaroituksen lähettänyt sekoili aiemminkin – sai nyt potkut

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tyynellä valtamerellä sijaitseva Havaiji on vaaravyöhykkeessä, jos esimerkiksi Pohjois-Korea tulee joskus laukaisemaan ohjushyökkäyksen. Saarilla on kehitetty iskun varalta järjestelmä, jonka on määrä varoittaa asukkaita mahdollisimman nopeasti. Äskettäin se osoitti heikkoutensa.

Splash

Pari viikkoa sitten Havaijin puolustusjärjestelmästä lähtetettiin asukkaille karmaiseva viesti, jossa varoitettiin lähestyvästä ydinohjuksesta ja kehotettiin hakeutumaan suojaan. Tilannetta pahensi merkittävästi se, että viestissä todettiin, ettei kyseessä ole harjoitus.

Ihmiset menivät ymmärrettävästä syystä paniikkiin, kun he yrittivät päästä suojaan ja saada yhteyksiä läheisiinsä. Lopulta kymmenen piinaavan pitkän minuutin päästä viranomaiset saivat lähetettyä viestin, jolla varoitus kumottiin ja sen todettiin olleen väärä hälytys. Nyt viestin lähettäjä on selvinnyt.

Splash-uutistoimiston mukaan viranomaiset ovat selvittäneet kuka virheellisen viestin lähetti, ja hänelle on annettu potkut. Samalla selvisi, että kyseessä ei ollut henkilön ensimmäinen virhe, sillä hän oli aiemminkin sekoittanut harjoituksen ja tositilanteen toisiinsa. Ikävän tapauksen myötä virheen tehneen henkilön esimies on irtisanoutunut vapaaehtoisesti.