Älä unohda rutiineja lomalle lähtiessä – muista olla joustava

Matkailu · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä rakastaa rutiineja, koska niiden avulla elämä pyörii eteenpäin kuin itsestään. Toisaalta arjesta väliaikainen poistuminen on piristävää ja rentouttavaa. Jotta lomamatka ei pilaisi koko elämänrytmiä, kannattaa reissuun lähtiessä omaksua muutama tapa.

Terveelliset elämäntavat tukevat ihmisen hyvinvointia. Matkakohteen majoituspaikka saattaa tuntua loman alussa vieraalta. Sopeutumista helpottaa ajatteluleikki, jossa silmät ummistettuaan kuvittelee itsensä johonkin turvalliseen paikkaan, kuten omaan kotisänkyyn. Avuksi voi ottaa kotoa tuodun viltin, perheenjäsenen valokuvan tai unikaverin. Iltaisin on hyvä suorittaa tutut iltarutiinit hampaanpesuineen ja kasvojen rasvailuineen.

Aikaeroväsymys on rankkaa ja voi pahimmillaan saada koko elimistön sekaisin. Uuteen rytmiin pääsee helpoiten mukaan siten, että nousee aamulla valoisan aikaan heti ylös ja lähtee ulos lenkille. Kannattaa myös huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Ravinnoksi kannattaa valita mahdollisimman paljon kasviksia ja hedelmiä, Men’s Health muistuttaa.

Lomalla on myös lupa lipsua ruokavaliosta, jos haluaa hemmotella itseään paikallisilla herkuilla. Kannattaa muistaa, että myös matkakohteessa on usein liikuntaan sopivia paikkoja, joissa voi käydä loman aikana kaloreita polttamassa. Matkoilla saattaa myös muuten viettää aktiivisempaa elämää vedessä polskien ja kaupungin katuja ristiin rastiin kävellen.