Tutkimus: Pumpulissa kasvaneet lapset ahdistuvat herkemmin

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vanhempien kuulee helposti kieltävän jatkuvasti lapsiaan, koska he pelkäävät tenavien satuttavan itseään. He saattavat olla jopa ylisuojelevaisia jälkikasvunsa suhteen, jolloin lapsella kestää kauemmin oppia uusia asioita ja hän saattaa lopulta jopa pelätä mukavuusalueelta poistumista.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsia ei kannata hyysätä liikaa, sillä he saattavat siten sairastua herkemmin ahdistushäiriöihin. Vanhempien tehtävänä on kasvattaa lapsistaan elämässään pärjääviä yksilöitä. Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology -niminen julkaisu on esitellyt tutkimuksen, jonka mukaan vanhempien kasvatustyyli on kytköksissä lasten ahdistuneisuushäiriöön.

Lasten liiallinen suojeleminen johtaa herkemmin ahdistukseen. Mikäli vanhempi kannustaa lastaan ottamaan riskejä, kokeilemaan uusia asioita ja poistumaan mukavuusalueeltaa, kärsii lapsi todennäköisesti vähemmän ahdistumisesta.

Tutkimuksessa vertailtiin 312 esikoululaisen kasvatustyyliä ja ahdistuneisuutta Hollannissa ja Australiassa. Tutkimuksen mukaan hollantilaiset vanhemmat kasvattavat lapsia rennosti kehoittaen ipanoita kokeilemaan rajojaan. Vertailussa havaittiin, että hollantilaislapset ovat keskimäärin onnellisempia kuin liiallista turvallisuutta enemmän tarjoavien australialaisvanhempien jälkikasvu.