Leipuri ei tehnyt hääkakkua lesboparille – hääpari haastoi oikeuteen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kaliforniassa on nähty poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa lesbopariskunta ei ollut saanut leipurilta tilaamaansa hääkakkua seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Leipomon omistaja oli ohjannut pariskunnan toiseen leipomoon, koska hänen oma uskontonsa ei sallinut samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Lesbopariskunnan hääkakun valmistaminen oli ollut vastoin Tastries Bakery -leipomon omistajan Cathy Millerin uskoa. Hän oli pyytänyt kakun tilannutta pariskuntaa, Mireya ja Eileen Rodriguez-Del Rioa, tilaamaan hääkakun hänen kilpailijaltaan.

Hääpari oli loukkaantunut leipurin kehoituksesta ja pitänyt sitä syrjivänä ja ihmisoikeuksia loukkaavana. Asiasta taisteltiin oikeudessa, BBC uutisoi.

Oikeuden tuomari David Lampe oli leipurin puolella, eikä pitänyt tapausta syrjivänä. Hänen mukaansa hääkakun leipominen ja valmistaminen on taiteellista ilmaisua, jolloin saa hyödyntää omia uskomuksiaan ja uskonnollista vapauttaan.

Lampen mukaan leipurin toiminta ei rikkonut valtion syrjinnänvastaista lakia. Hääkakku on uniikki tuote, jonka tekijä saa valita asiakkaansa. Tuomari painottaa, että mikäli samankaltaista toimintaa tapahtuisi vähittäiskaupassa esimerkiksi renkaita myydessä, olisi toiminta luokiteltavissa syrjinnäksi.