Taylor Swiftin tekijänoikeuskiista päättyi nolosti – kertosäe todettiin liian kliseiseksi

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kantrimusiikista elektronisen popin puolelle siirtynyt Taylor Swift haastettiin syksyllä kahden biisinkirjoittajan toimesta oikeuteen. Useille nimekkäille tähdille kappaleita kynäilleet Sean Hall ja Nathan Butler väittävät, että Swift on varastanut heidän vanhan kappaleensa lyriikat tähden omaan Shake It Off -kappaleeseen.

Sean Hall ja Nathan Butler tekivät vuonna 2001 3LW-tyttöbändille Playas Gon’ Play -nimisen kappaleen, josta uskovat Taylor Swiftin varastaneen lyriikat omaan hittibiisiinsä. Playas Gon’ Play -kappaleen sanat kuuluvat: ”Playas, they gonna play and haters, they gonna hate”. Miehet olivat kappaleiden yhtäläisyyksien vuoksi vakuuttuneita siitä, että Taylor Swift on kopioinut lyriikkansa heidän tekemästään kappaleesta, minkä vuoksi he vaativat naiselta korvauksia.

Tuomari Michael Fitzgerald kumosi The Guardian -lehden mukaan syytteen Taylor Swiftiä vastaan. Tuomarin perustelu syytteen hylkäämiselle oli melko karua luettavaa. Tuomarin mukaan kappaleen lyriikat olivat niin tavanomaiset ja kliseiset, että ne eivät voi saada tekijänoikeuksellista suojaa.

Fitzgerakd perusteli päätöstään: ”Amerikkalainen popkulttuuri on pullollaan termejä pelaajista, vihaajista ja pelaajavihaajista. Konsepti tekijästä tekemässä oman luonteensa mukaisesti ei ole luova. Kyseinen lyriikka on liian lyhyt ja omaperäisyyttä sekä luovuutta vailla, minkä vuoksi se ei täytä tekijänoikeudellisia kriteerejä saadakseen suojaa”.