Googlen tekoäly voi paljastaa sydäntautiriskin verkkokalvosta

Digi Terveys · Tim Isokivi

Lähitulevaisuudessa mahdollisen sydänkohtauksen riskin voi selvittää pelkkää silmää tutkimalla. Tämä tapahtuisi teknologiakätti Googlen kehittelemän tekoälyn avulla.

Googlen ja yhtiön lääketieteeseen keskittyvän Verily-tytäryhtiön mukaan he ovat luoneet algoritmin, joka pystyy selvittämään mahdollisia sydäntauteja verkkokalvoa skannaamalla. Yhtiön mukaan toimenpide on tällä hetkellä yhtä tarkka kuin verikoe.

Keinoälylle syötettiin kuvat yli 280 tuhannen potilaan verkkokalvosta. Näitä tutkimalla algoritmi oppi tunnistamaan merkit mahdollisista verisuoni- ja sydänvaivoista.

Teknologia on kuitenkin vielä kehittelyn alla. Toistaiseksi algoritmi teki oikean arvion 70 prosentissa tapauksista. USA Today -lehden mukaan projektin johtava tutkija Lily Peng uskoo, että tekniikan yleisessä käyttöönotossa saattaisi kestää vielä vuosia.