RHCP-Flea ihmettelee: ”Miksi lääkärit määräävät opioideja?”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Red Hot Chili Peppersin basisti Michael Balzary tunnetaan paremmin artistinimellä Flea. Hän on yksi maailman parhaimmista basisteista. Nyt 55-vuotias mies kertoo tarinan, kuinka hän oli vähällä retkahtaa uudestaan huumausaineiden käyttäjäksi 22 vuoden kuivilla olon jälkeen.

Time-lehti on julkaissut Flean kirjoituksen huumausaineista. Mies kertoo aloittaneensa päihteiden käytön varhaisella iällä ja kokeilleensa kaikkea 30-vuotiaaksi saakka. Kolmekymppisenä hän kuitenkin päätti pelastaa sekä itsensä että läheisensä narkkarielämältä. Hän tajusi, että huumausaineet veivät enemmän kuin antoivat.

Selviytyminen ei ollut helppo, mutta hän onnistui pääsemään huumeista irti terveellisten elämäntapojen avulla. Hän kuntoili, rukoili, meditoi, kävi psykologilla ja teki kaikkensa pelastaakseen parisuhteensa ja perheensä. Hän myöntää, että olo olisi helpottunut hetkessä huumeiden avulla, mutta hän ei halunnut luovuttaa. Hän halusi peitota riippuvuuden terveyden ja rakkauden tähden.

Nyt huumeista eroon päässyt Flea vertaa vahvoja reseptilääkkeitä potilailleen määrääviä lääkäreitä huumediilereihin. Hän mursi muutama vuosi sitten kätensä lumilautailuonnettomuudessa ja lääkäri määräsi entiselle narkomaanille oksikodonia, eli opioideihin kuuluvaa vahvaa kipulääkettä. Lääkäri suositteli, että miehen tulisi syödä niitä neljä kertaa päivässä kahden kuukauden ajan.

– Olin aivan tripillä lääkkeiden ottamisen jälkeen. Ne eivät ainoastaan poistaneet fyysistä kipua, vaan kaikki tunteeni samalla. Vaikka otin ainoastaan yhden lääkkeen päivässä, en ollut läsnä lasteni kanssa sekä luovuuteni hävisi ja olin masentunut. Lopetin lääkkeet kuukauden jälkeen, Flea kirjoittaa.

Hänen mukaansa kuka tahansa voi jäädä kipulääkekoukkuun. Lisäksi lääketeollisuus on järjetön bisnes. Muusikon mukaan elämän kuuluukin välillä satuttaa, ahdistaa ja aiheuttaa pettymyksiä. Kun kohtaa vaikeudet selvinpäin, voi niiden yli päästä terveenä ja onnellisena. Opioidit ovat suurin syy alle 50-vuotiaiden amerikkalaismiesten kuolemiin.